17 Mayıs 2011 Salı

Fotoğrafta Renk ve Beyaz Ayarı



                                          Fotoğrafta Renk



Renk bir nesnenin üzerinde düşmesi ve onu gözümüzle algılayıp beynimizde idrak etmemizle oluşur. Televizyon ve monitörde olduğu gibi fotoğrafta da RGB kısaltması sıkca karşımıza çıkar. 3 toplumsal ana renk olan RGB ingilizcede Red Green ve Blue kelimelerinin baş harflerini temsil eder.

Kırmızı, yeşil ve mavi renklerini kayıpsız olarak karşılaştırdığımızda beyaz rengi buluruz. Yandaki tabloda oluşan renklerin bir şeması mevcut.





                                       Beyaz Ayarı

Fotoğraf makinelerimiz ışığa gözlerimizden daha hassas olduğu için doğru rengi bulmada bazı sorunlar olabiliyor. Örneğin floresan bir lambanın altında makinelerde WB (White Balance) olarak gösterilen ayarımızı tungsten aldığımızda renklerde sapma meydana gelir, beyaz rengimiz beyaz olarak çıkmaz. Beyaz ayarında ana elemanımız olan kelvini, ışığın sıcaklığının ölçümü olarak ele alacağız. Renklerde sapmanın nedeni de doğru kelvin ayarı kullanmamamızdır.

Makinelerdeki otomatik beyaz ayarı yüksek ihtimalle doğru sonucu veriyor. Doğru sonucu vermediğinde de tabii ki işin içine photoshop giriyor. Ancak işimizi garantiye almak için doğru ayarımızı yapabiliriz. Yandaki tabloda benim makinenin beyaz ayarı var. Her simge bir kelvin değerine karşılık geliyor. Ortamdaki ortalama kelvin derecesi ile makinemizdeki karşılığını doğru seçersek, renklerimizi olduğu gibi çıkartabiliriz. 







 Yandaki tabloda, simgeleriyle beraber makinemizin ayar bölümündeki seçenekler ve kelvin karşılıkları yer alıyor.








Bu tabloda ise hangi ışık kaynağının kaç kelvine denk geldiğini görüyoruz.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder