10 Mayıs 2011 Salı

Çekim Modları - 2

Bu yazıda biraz daha profesyonel modlara değinelim. Tabii ki her makinede aynı simgelerle ya da harflerle temsil edilmiyor. Ben en çok kullanılan iki makine olan Canon ve Nikon'u baz alarak açıklamaya çalışacağım.

Program Modu




P (Program): Bu modda makine diyafram, enstantane gibi ayarları kendisi otomatik yaparken sizlere iso, pozlama telafisi ve beyaz ayarı gibi bazı ayarları değiştirmenize imkan sağlar.







Manuel Mod


M (Manuel): Manuel modda makine emrinize amade durumdadır. Bütün ayarları kendiniz yaparsınız. ISO'yu otomatiğe alırsanız her makine kendine sabit bir değer belirler. Pozlama telafisinde makine size güzellikler yapar, yardımcı olur.Bazı makinelerde BULB* özelliği bu moda yerleştirilmiştir.






Diyafram Öncelikli



AV (Aperture Value): Nikon makinelerde A simgesiyle gösterilir. Makinede diyafram, ISO, pozlama telafisi, beyaz dengesi... gibi ayarlar sizin elinizdedir. Makine bunlara göre enstantaneyi kendi ayarlar. Net alan derinliği vermek istenildiğinde özellikle bu mod seçilmelidir.








Enstantane Öncelikli 



TV (Time Value): Nikon makinelerde S harfiyle temsil edilir. Makinede diyafram ayarı hariç gerisi bu modda size bırakılır. Çekmek istediğiniz duruma göre uzun pozlama için ya da hızlı bir objeyi durdurmak için bu mod çoğunlukla tercih edilir.







*Bulb: Bu mod makinemizin diğer modlarda imkan verdiği süreden daha uzun süre pozlama yapabilmemize imkan sağlar. Deklanşöre basarak fotoğraf çekmeye başlar elimizi çektiğimizde çekmeyi bırakırız. Bu yüzden tripod, uzaktan kumanda gibi yardımcılar devreye girer. Elimiz deklanşöre sürekli basılı olduğunda tripoda rağmen ister istemez makineyi titretme ihtimalinden dolayı uzaktan kumanda son derece önemlidir. Uzaktan kumandaya devamlı basılı tutmak zorunda kalmazsınız. İlk basışta çekim başlar, ikinci basışta sona erer.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder