9 Mayıs 2011 Pazartesi

Çekim modları

Çekim modlarını fotoğraf makinemizin otomatik olarak yaptığı, neredeyse bütün makinelerde olan, bize iş düşmeyen modlar ve kontrolün kısmen ya da tamamen bizde olduğu modlar olmak üzere iki gruba ayırabiliriz. İkinci grupta bahsettiğim özellikler diyafram, enstantane öncelikli modlar gibi genelde prof ya da yarı prof makinelerde olan özelliklerdir.

Bütün makinelerde olan özelliklerden başlayalım.

Portre modu




Portre: Modları seçtiğimiz çarkta kadın simgesiyle gösterilir. Diyaframla alakalı bir moddur. Ön plandaki nesneyi net yaparken arkaplan daha flu çıkar.

 





Makro modu




MakroMod çarkında çiçek simgesiyle temsil edilir. Makinede mümkün olan en yakın mesafede netlik yapılmasına imkan sağlar.








Manzara Modu



Manzara: Çarkın üzerinde dağ simgesiyle yerini alır. Makine diyaframı otomatik olarak daraltarak fotoğrafın maksimum netliğe ulaşmasını sağlar. Renk sıcaklığı da artarak doygunluk fazlalaşır. Böylece yeşiller daha yeşil, kırmızılar daha koyu rengini alır.










Spor Modu



Spor: Koşan adam simgesiyle gösterilir. Yüksek hızda hareketi dondurabilmek için yüksek enstantaneye ayarlanır ve genelde seri çekim modu devreye girer. Yine diyafram değeri yüksek olup net alan fazlalaşır. 









Gece Çekim Modu



Gece Çekim: Simgesi bir insan kafası yanında ay ya da yıldız olan bu mod ışığın çok az olduğu durumlar için düşünülmüştür. Makineye daha çok ışık girebilmesi için flaş desteği ile birlikte enstantaneyi düşürerek çekim süresini uzatır. Böylece daha aydınlık fotoğraflar elde edilmeye çalışılır. 















 

Otomatik: Makinenin üzerinde genelde yeşil tonlarda bir simge ile temsil edilir. Bu modda bütün hüner ve kontrol makinededir. Işığı ölçerek tüm ayarları ona göre yapar. Cep telefonuyla fotoğraf çekmekten hiçbir farkı yoktur. Bütün tekniği makineye bıraktığı ve fotoğraf çekene bir şey düşmediği için en çok tercih edilen mod da budur.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder