4 Nisan 2011 Pazartesi

İSO, Enstantane, Diyafram

 Fotoğrafçılıkta kullanılan en önemli 3 terim ile devam edeyim:


Iso: Sensörün ışığa duyarlılığıdır. ASA olarak da adlandırılır. Genelde değerler 50, 100, 200, 400, 800, 1600... şeklinde artar. Diyafram ve enstantane gibi değerler değişmedikçe her artan iso değerinde makine öncekinin iki katı fazla ışık alır. Fotoğraf çekmek için ilk şartımızın ışık olduğunu göz önüne alırsak İso'nun fotoğraflarımız için önemi yadsınamaz.

Normal çekimlerde isonun en fazla 400 olarak ayarlanması tavsiye edilir (En azından ben daha fazla iso kullanmamaya dikkat ediyorum). Bunun nedeni fazla iso ile fotoğraflarımızda noise (kumlanma) etkisini görmemizdir. Bunun temel sebebi ise sensördeki fazla ısınmaya bağlı olarak pikseller arasındaki elektronik bir sorundur.

İki farklı iso değeriyle çekilmiş iki örnek;


ISO 100
ISO 3200


Enstantane: Sensörün önündeki perdenin açılıp kapanmasıyla sensöre düşen ışık miktarını belirler. Perdenin açılıp kapanması 30 saniyeden başlayıp 1/6000'lere kadar çıkar. Gece çekimlerinde ya da karanlık ortam çekimlerinde eğer durağan bir obje çekiyorsak kamerayı sabitlemek zorundayız. Zira fotoğrafımızın karanlık çıkmaması için pozlamayı uzatacağımızdan el titremesi ya da çekeceğimiz nesnenin hareketli olması konumuz için dezavantaj olacaktır. Bu yüzden tripod kullanmanızı tavsiye ederim.

Bunun yanında hareketli objelerde hareket duygusunu katmak isterken de uzun pozlamayı tercih etmeliyiz. Örneğin suya düşen bir damlayı çekerken enstantane değerini 1/200 civarında tutmamız yeterli olurken elinde çekiç ile sanatını icra eden bir bakır ustasının çekiç hareketini daha iyi anlatmamız için enstantaneyi daha düşük tutmalıyız.

Kendi çekimlerim olan 4 fotoğrafla sözlerimi örneklendireyim.

1/30 değerlerinde çekilen dönen bozuk para
15 saniyelik pozlamayla çekilen bir görüntü















Yüksek enstantanelerle çektiğim iki fotoğraf:


1/500
1/100










Diyafram: Basitce anlatmam gerekirse yine içerisinden ışığın geçtiği, açıp kapatabildiğimiz metal yapraklardan oluşan bir deliktir. f / değeriyle gösterilip, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 64... şeklinde derecelendirilir. Bu numaralarla diyaframın açık ya da kapalı olma durumu ters orantılıdır. Numaralar ne kadar büyürse diyafram açıklığı o kadar azalır. Diyafram değerleri lenslere göre çeşitlilik gösterir.

Diyafram değer tablosu


Diyaframı ne kadar açarsak makineye aldığımız ışık arttığı gibi alan derinliğini de o kadar arttırırız. Bir nesneyi ön plana çıkartarak arka tarafı buğulamak istersek f değerini mümkün olduğunca düşürmeliyiz.

Çektiğim bir fotoğrafla bu duruma bir örnek:

Sokak lambası net ama arkadaki cami flu. F/5.6


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder