2 Nisan 2011 Cumartesi

Filtreler

Merhabalar efendim. Madem dedim bu adresi aldım, uzun süredir de bekliyorum bari bir şeyler yazayım. Daha doğrusu öncelerde bir yerlerde yazdığım yazıları toparlayım bir araya getireyim, yenilerini ekleyeyim. Tabiiki ilk aklıma gelen de fotoğraf sanatıyla alakalı bildiklerim - bildiğimi düşündüklerim. Filtre konusuyla bismillah demeye karar verdim.

-Uv filtre: Şu ya da bu işe yarıyor demeyeceğim çünkü nerdeyse kimse bir işe yaradığı için kullanmaz(uv ışınlarını süzmek felan), genelde lens camını korumak için takılır. Toz, darbe, parmak izi için lens camı zarar göreceğine filtre zarar görsün diye düşünülür.


UV Filtre Kullanılmadan
Uv Filtre Kullanılarak















Circular Polarizer Filter: Kısaca Cpl dediğimiz polarize filtrenin önemli iki güzelliği var; ilk olarak bulut fotoğraflarını güzel çıkartıyor. Bu filtreyi taktığınızda filtreyi manuel netleme yapar gibi çevirebiliyorsunuz böylece gökyüzünün mavisinin tonunu değiştirebiliyor ve bulutları daha güzel gösterebiliyorsunuz.

 
Fark gayet açık
Aynı filtrenin ikinci güzelliği de suyun içindeki bir şeyi çekerken suyu daha berrak ve daha az yansımayla çekiyor. Ayrıca camın arkasından bir şey çekerken camdaki yansımayı düşürüyor, daha net fotoğraf çekme imkanı sağlıyor. Tabi bu filtrelerin fotoğrafın kalitesini az da olsa düşürdüğüne inanılıyor ama kalitede ayırt edilecek ölçüde bir fark olmuyor.

Polarize filtre kullanılmadan
Polarize filtre kullanılarak

Gelelim örneklerle sudaki netliğe;


Polarize filtresiz








Polarize filtre ile

ND filtre: Gelelim Neutral Density filtreye. Bu filtre de ışığın şiddetini azaltır ve gündüz çekimlerinde uzun pozlama ile kullanılır.Yani gündüz çekiminde bir arabanın hareketini anlatmak istesek, ışık çok olduğundan ve uzun pozlama yaptığımızdan muhtemelen bembeyaz bir fotoğraf çekmiş oluruz. ND filtre burda devreye giriyor ve ışığımızı azaltıyor dolayısıyla uzun pozladığımızda beyaz patlaması yaşamıyoruz.

Göl, akarsu ve şelale tarzı yerlerin bu filtre vasıtasıyla uzun pozlama ile çekilmesi sonucunda gayet başarılı fotoğraflar çıkar.

ND2'den başlayıp ...ND4096, ND8192 diye liste uzayıp gidiyor. ND2 filtrenin ışık geçirgenliği %50 iken ND4 filtrenin geçirgenliği %25tir. Bu filtrenin kullanıcıları genellikle ND8 yani %12.5 geçirgenini kullanırlar. Buyrun ND filtre ile çekilmiş iki fotoğraf;



İlk yazıma burda son vereyim. Umarım yardımcı olabilmişimdir.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder